Zwaan Rossi – Een lesproject voor basisscholen

Om het bewustzijn bij alle mensen te vergroten, kunnen we de kinderen en jongeren niet vergeten.
Hierbij het verhaal van Zwaan Rossi voor kinderen van de Basisschoolleeftijd,
met opdrachten in toenemende moeilijkheidsgraad.

Veel plezier gewenst,
Angelique Karreman en Veerle Moons, Hoog over Zwolle.

Inleiding

Het verhaal van Zwaan Rossi en daarbij de opdrachten, zijn gemaakt omdat we vinden dat Lelystad Airport, zoals het gepland is met (tijdelijke?) laagvliegroutes, niet moet worden geopend. De vliegtuigen op de lage vliegroutes zullen veel overlast bezorgen aan mensen en het milieu in 6 Provincies! Er vliegen veel vogels op de hoogte van die routes, wat tot ongelukken kan leiden, terwijl de vliegtuigen niet genoeg hoogte hebben voor een noodlanding. De vluchten zijn vooral s’ochtends vroeg en s’avonds gepland, waar mensen slaapstoornissen van krijgen. De uitstoot van kerosine, zoals CO-2, stikstof en (ulta-) fijnstof is slecht voor de natuur en veroorzaakt o.a. longziektes en hart en vaatziekten. Dit alles beïnvloed ons welzijn en de schoolprestaties en de toekomst van de kinderen negatief.

Wij zijn van actiegroep Hoog over Zwolle en hebben ons aangesloten bij Stichting HoogOverijssel en SATL(Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen). Tevens werken we intensief samen met bewonersgroepen rond de overige luchthavens. Zij ervaren voortdurend dat de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. Alleen wettelijk vastgelegde afspraken bieden garanties! Daarvoor praten we met Gemeenten, Provincies en Rijk en hebben in 2017 handtekeningen verzameld en aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Luchtvaart vervuilt het milieu, terwijl de lucht van ons allemaal is. Daar kunnen wij zelf ook iets aan doen, door minder te gaan vliegen. We verspreiden flyers om mensen bewust te maken. In 2018 hebben we een demonstratie georganiseerd tegelijkertijd met 6 steden in Nederland. Het thema: stop de luchtvaartgroei. In Zwolle hebben we Zwaan Rossi gepresenteerd.

Lees het verhaal van Zwaan Rossi en/of doe samen een vakantieproject. Deel jullie ervaringen en foto’s of filmpjes met jullie netwerk en met ons (als het op de SATL-site mag staan), of met politici of het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Veel plezier gewenst van Angelique Karreman en Veerle Moons.
[email protected] en [email protected]

Download de inleiding PDF

Het verhaal

Download de PDF

 

De Opdrachten

Download de Opdrachten PDF